600 wickets voor Jan Willem Ligthelm

Afgelopen zondag, 22 mei nam Jan Willem Ligthelm zijn 600ste wicket in de (zondag) competitie. Daarmee werd hij de eerste Olympiaan die deze mijlpaal bereikte. Hij deed het in stijl met een vang op eigen bowlen! Jan Willem gefeliciteerd.

Maar er zit nog een verhaal vast aan deze prestatie. Daarvoor moeten we terug naar 5 juni 1969. Een licht bewolkte dag, rond de de 20 graden. Locatie: Hermes DVS Schiedam.

Hermes DVS 4-Olympia 2. Scorer volgens het boek Mevrouw Ligthelm. In het veld oa de jonge Jan Willen Ligthelm, Piet vd Hammen Sr (die speelde tegen zijn oude club) en zoon Piet vd Hammen jr namens Hermes DVS. Hermes aan bad scoort er in de openingsfase lustig op los. Ervaren bowlers als vd Hammen sr en Brummelkamp kunnen de doorbraak niet forceren.
De strijd tussen vader en zoon (die opent voor Hermes) levert geen overwinning op voor de vader. Dan wordt het uiteindelijk op 93v1 tijd voor het jonge talent Ligthelm omdat ook alle andere bowlers falen.

Eerste bal niets. Tweede bal niets. Op de derde bal verliest vd Hammen zijn wicket. Bowled. Eerste wicket van 600! De over staat in de boeken als wicketmaiden want er wordt verder niet gescoord. En ook in de tweede over pakte Jan Willem weer een wicket om de dag te beƫindigen mer 2v22 in 6 overs (geen wides!). Overigens nam op die dag een ander talent, Joep Schuttelaar 4 wickets voor 5 runs. En ook zijn eerste over was een wicketmaiden!
De wedstrijd werd uiteindelijk gewonnen door Hermes. 133-120.

Een bijzonder verhaal bij een bijzondere prestatie!