Tony Opatha overleden

Op 11 september overleed in Colombo, Sri Lanka op 73 jarige leeftijd onze oud speler Coach Tony Opatha.
In de jaren 70 was hij de beste bowler die Sri Lanka had. Zijn naam zal eeuwig verbonden zijn aan de “rebel tour to South Africa”.
Een tour die de cricketwereld op zijn kop zette. Via Engeland, VOC Excelsior de KNCB en andere verenigingen bij Olympia als
coach en speler (2001/2002).  Tony nam zijn rol als coach serieus en had altijd wel een goed advies voor de captain:

“Bowl him under his belly captain, he can’t see the ball “.

Tony was een man van discipline en verwachte dat ook van anderen. Regelmatig hoorde je dan ook in de kleedkamer “als de training om 7 uur begint betekent dat dat je om 7 uur op het veld staat en niet dat je om 7 uur begint met omkleden”.   Maar ja wij zijn wel Olympianen!
Een andere uitdrukking die Tony vaak bezigde was “Als je niet kunt cricketen zie er dan tenminste uit als een cricketer”.  Ook die raad heeft vrees ik niet veel geholpen.
Maar ondanks dat heeft Tony cricket bij Olympia toch op een ander niveau gekregen.

Tony was behalve een prima cricketer ook een uitstekend organisator van crickettours naar Sri Lanka, Zuid Afrika, Barbados en Australie. Voor de vele Olympianen die erbij waren is de  tour naar Sri Lanka  in de jaren 90  onvergetelijk. “Dromen zijn bedrog” bleek niet waar te zijn. Dromen kwamen uit! En Marco Borsato werd in een klap bekend in Sri Lanka.

In 2003 keerde Tony terug naar zijn geliefde Sri Lanka.

Tony speelde geen cricket,  Tony was cricket. Cricket een leven lang.  We mogen trots zijn hem in ons midden gehad te hebben.

Afscheid nemen hebben we niet kunnen doen maar vergeten zullen wij hem zeker niet.